07 maj 2008

Hello Africa

Jag känner mig lite kluven till det här som kallas för "african chic" - alltså den där trenden där vi ska klä oss i afrikanska färger och mönster. Givetvis är det jättekul att Afrika äntligen får förknippas med något positivt, men samtidigt... Att se Afrika användas som ett fashion statement, samtidigt som en majoritet av länderna här befinner sig i den största matkrisen på 30 år... ja, det känns märkligt.

Det kan ju såklart bero på mitt jobb. Just nu består detta av att varje dag läsa om och skriva artiklar om matkrisen i världen. Detta är, kortfattat, vad som pågår:

Under de senaste åren har priserna på baslivsmedel som ris, majs och vete fördubblats, eller till och med mångdubblats. Antalet fattiga i världen har som följd av detta ökat kraftigt, då alltfler plötsligt inte har råd med mat. De som redan var fattiga är såklart chanslösa. I ex Haiti äter man lera för att dämpa hungersmärtorna. Förutom att folk svälter (FN beräknar att 100 MILJONER fler människor nu kommer sättas i hungersnöd) tvingas de även ta sina barn ur skolan och skita i sånt som hälsovård om det skulle behövas. Allt för att spara resurser till mat. De som försörjde sig på att sälja mat sätts i konkurs då ingen har råd att köpa. Och så vidare. Det hela kallas för en "tyst tsunami" och vår tids stora utmaning. Bovarna som nämns är biobränsle, Kinas och Indiens växande medelklass som vill äta oftare och mer samt KÖTT nu när de har råd. Samtidigt är dollarn svag så man får inte mycket för pengarna längre, oljan dyr så det kostar mer att producera och frakta livsmedel. På toppen av detta har vi extrema väder som slagit ut eller försämrat skördar världen över. Upplopp har brutit ut i bland annat Haiti, Mozanbique, Egypten, Mexico, Senegal, Kamerun och Indonesien. Demokratier och fred kan komma att hotas.

Så, ja. Efter att ha suttit och skrivit om detta en dag och sett bilder på kvinnor i som knäfaller inför matutdelare, så kändes det helt rätt att traska in på Lindex och kolla in deras "african chic"-kollektion. På planschen i entrén uppmanas jag av en smal, blond tjej att "sätta ihop min egen afrikanska look". (Den enda kopplingen hon hade med Afrika var väl förmodligen att hon borde få i sig mer mat.) Det är lätt att känna sig trasig som människa.

Men som sagt. Kul att Afrika sammankopplas med något fint. Men vad jävla bisarrt det är att när kontinenten väl uppmärksammas i denna utsträckning så är det för att det är fashion. Som rika västerländska företag tjänar på. Samtidigt som Kunta Kinte & c:o äter gräs. Nej det är bara för mycket.

Ps. men jag kommer absolut att köpa kläderna Ds.

1 kommentar:

Anonym sa...

jag håller med dig! kul att Afrika äntligen får förknippas ihop med annat än svält och hunger. Men lite ironiskt ändå när nu säger att det känns konstigt när du ser barnsvälta och så att du då själv förknippar det med Afrika. Det är tråkigt att man inte kan föra fram Afrikanske mode utan att svält och hunger ska komma påm tal. För believe it or not så är Afrika faktiskt sååå mycket mer ;)
Bra inlägg annars :D